Областният и общинският лидери на БСП в Разград изразиха задоволство от оттеглянето на оставката на председателя на червената партия Корнелия Нинова. „Изключително далновидно решение, с което партията няма да бъде хвърлена в излишни сътресения и катаклизми, така БСП по места ще се концентрира към по-добро представяне на местните избори, ще се даде тласък, заряд за това” – коментира общинският председател Добрин Добрев.

Областният председател на БСП Наско Анастасов допълни, че по този начин те избегнат лошият вариант преди изборите да се извършва избор на председател на партията. Той обяви и част от решенията на Конгреса, по които вече започват работа и разградските структури на БСП. До 17 юли основните партийни организации трябва да проведат събрания за подготовка на местния вот, с обсъждане както на номинации за представители в местното самоуправление, така и на оценка на работата на настоящите кметове и съветници. До 8 септември пък е срокът да се проведат общинските конференции, на които да се приеме общинска предизборна платформа за участие във вота, да се определи моделът за участие в местните избори, да се излезе с предложения за кметове и нареждане на листите с кандидати за общински съветници.
Анастасов изрази оптимизъм за представянето на БСП в Разградско на местните избори наесен. Според него в община Разград БСП има реална възможност да спечели кметските избори и за има доста съветници. По думите на Анастасов в другите общини поради тяхната специфика възможностите са по-малко, но на база евроизборите социалистите очакват добро представяне навсякъде, което се изразява в избрани съветници във всичките седем лудогорски общини. Областният лидер на БСП Наско Анастасов отбеляза и „факторът в изборите в Разградска област Гюнай Хюсмен, който носи своите гласове, но допълни, че като се изключи областният управител,  резултатите са БСП навсякъде са доста добри.