Николинка Ангелова от село Гецово е първият жител на община Разград, която получи удостоверение за „Живо човешко съкровище“.


На среща с кмета Денчо Бояджиев тя разказа как е възникнал интересът й към капанските шевици, за това как е събирала информация от по-възрастните капанци, използва и данни от етнографска литература. Освен в носии и традиционни капански символи, тя вплита мотивите от шевиците и в предмети от съвременността.

Странджански обичай кандидатства за живо човешко наследство

Често я търсят българи, които живеят в чужбина и искат да имат в странство спомен за родния край. Николинка Ангелова участва и в работилници, в които предава наученото от нея на желаещите да овладеят тайните на българската шевица.


Първото „Живо човешко съкровище“ от Община Разград подари на кмета извезано върху панама дърво на живота в традиционни за капанците цветове, както и капанска китка.


Кандидатурата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство е на читалище „Просвета 1883“-Гецово, а везбарката Николинка Ангелова е индивидуален носител на приза.


Област Разград има трима представители в престижния регистър, а общо за страната те са 35.
 
община Разград