Tехнологиите се развиват с по-бързи темпове от всякога, a 2024 вече се установи като поредната вълнуваща година за IT иновациите. Дигиталните новости никога не свършват, а революционните тенденции в технологиите ще продължат да оформят света около нас. Прогнозите на Statista са, че между 2023 и 2024 година ИТ инвестициите в световен мащаб ще се увеличат с осем процента и ще достигнат приблизително пет трилиона долара.

Организациите по света не спират да инвестират в нови технологии, за да стимулират бизнеса и дигиталната трансформация. Най-голям обем инвестиции получават именно IT услугите, тъй като са в основата на различни бизнес функции. И това е тенденция, която се очаква да се запази в дългосрочен план.

СофтУни, най-голямата образователна институция у нас, следи отблизо света на иновациите и се старае, в синхрон с тях, винаги да предоставя актуални и практически обучения, които отговарят на търсенията на пазара на труда.

Затова днес заедно ще проследим динамичното развитие на технологиите и какво можем да очакваме занапред:


Изкуственият интелект ще продължи да се развива

Изкуственият интелект (AI) продължава да се развива значително, променяйки индустриите и начина, по който взаимодействаме с технологиите.
Възможностите за приложение на AI се разширяват от автоматизацията на процеси до разработването на системи, способни на сложно решаване на проблеми и превеждане на езици, което открива нови перспективи за иновации във всяка сфера на живота.

Според проучване на PwC глобалният икономически ефект, който AI ще осигури до 2030 година, ще бъде 15,7 трилиона долара. Това ще бъде резултат от увеличената продуктивност, персонализирани услуги и усъвършенствани алгоритми, които могат да анализират данни в мащаб, недостижим за човешкия мозък.

В средата на май месец ChatGPT обяви новия си модел – GPT-4o, който работи както с текст, така и с аудио и видео. Тази иновация позволява на AI също да разпознава емоции чрез визуални изражения и да реагира на звукови стимули със скорост, сравнима с тази на човешката реакция по време на разговор.

Новият модел предлага подобрения в мултиезичната обработка и е достъпен за разработчици чрез API, което дава възможност за създаване на нови приложения с използване на напреднал AI.

Квантови компютри

По данни на Statista пазарът на квантови компютри вероятно ще има най-голям принос към пазара на квантови технологии, тъй
като оптимистичните прогнози сочат, че приходите могат да достигнат 93 милиарда долара до 2040 година.

Квантовите компютри могат да извършват огромен брой изчисления едновременно, като използват компоненти на квантовата физика.

Сред първите инвеститори в квантовата технология са банките и финансовите услуги, които я използват за откриване на измами, управление на риска и други приложения. Очаква се тази технология да бъде приложена в много изчислително интензивни области, включително откриването на лекарства, секвенирането на генома и сложни дейности, като например контролиране на транспортния поток в големи градове и симулиране на лекарствени молекули и материали.

Киберсигурността е все по-важна

Прогнозите на Cybersecurity Ventures са, че киберпрестъпленията ще струват на света 9,5 трилиона долара през 2024 година и ще достигнат 10,5 трилиона долара до 2025 година.

Според данни на Statista 72,7% от всички организации са станали жертва на кибер атака през 2023 година. Всички тези статистики подчертават все по-важната роля на киберсигурността.

Благодарение на изкуствения интелект и машинното обучение много компании вече реагират на киберзаплахите в реално време. Но междувременно вече са достъпни онлайн и AI инструменти с отворен код, които улесняват кибератаките дори от неопитни хакери.

При тази повишена достъпност индустрията за киберсигурност и корпоративните ИТ екипи са изправени пред нови значителни рискове и възможности.

Компаниите започват да дават приоритет на обучението на своя IT персонал в областта на системите с изкуствен интелект и на внедряването на софтуер за киберсигурност, базиран на изкуствен интелект, за да създадат агресивна защита.

Зелени и устойчиви технологии

Със засилването на опасенията, свързани с изменението на климата, зелените технологии набират все по-голяма скорост, което се дължи както на потребителското търсене, така и на регулаторния натиск.

Зелените технологии се отнасят до такива, които се считат за екологично съобразни по отношение на производствения процес или веригата за доставки. Тяхната цел е да опазват природата, да поправят щетите, причинени на околната среда в миналото, и да се съхранят природните ресурси на Земята.

Зелените технологии се превърнаха и в процъфтяваща индустрия, която привлече огромни количества инвестиционен капитал. Според доклад на Markets&Markets се очаква глобалният пазар на зелени технологии да нарасне от 28,6 милиарда щатски долара през 2024 година до 134,9 милиарда щатски долара през 2030 година.

Според същия доклад интернетът на нещата (IoT) оказва значително влияние върху пазара на екологични технологии. Интернетът на нещата представлява мрежа от физически обекти с вградени електронни устройства, които могат да обменят данни без намесата на човека. IoT се превръща в жизнеспособна технология за решения в областта на екологичната устойчивост поради способността си да предлага ефективност, достъпност и наблюдение и контрол на условията на околната среда в реално време.

В контекста на зелените технологии и устойчивото развитие IoT се използва в различни приложения, като например интелигентни мрежи за оптимизиране на разпределението на електроенергия, наблюдение на състоянието на почвата в селското стопанство и насърчаване на устойчиви земеделски практики. Сегментът на IoT държи доминиращ пазарен дял на пазара на зелени технологии и устойчивост, а способността му да подобрява ефективността на ресурсите и мониторинга на околната среда го определя като ключов играч в стимулирането на растежа на пазара.

Едно е сигурно – можем да очакваме още много технологични иновации, които не само подобряват нашето ежедневие, но и помагат за създаването на по-устойчиво бъдеще. И тъй като бъдещето е технологично, IT услугите ще продължат да са в основата на редица бизнеси. Това е сигурен фактор, че развитието им няма да спре, а възможностите, които предлагат, тепърва ще се разширяват.