Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя.

На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за посетители. Те ще могат да се запознаят с дейността на обсерваторията с посещение на кулата на 2-метровия телескоп, най-голямото от петте наблюдателни съоръжения в НАО Рожен.

На 1 юли 2023 г. официално бе открит най-новият, 1,5-м телескоп „AZ 1500“, изграден по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Наблюденията в звездното небе от него се осъществяват без присъствието на оператор и в напълно автоматизиран режим.

Денят на отворените врати предоставя възможност на посетителите да се срещнат с дежурния екип астрономи, който ще ги запознае с научните задачи, по които се работи в момента в НАО Рожен, както и с перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.


Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса „Света Троица“, издигнат от местни жители през 1935 г., който се намира до самия вход на наблюдателната кула на двуметровия телескоп. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС