Още два дни грипна ваканция ще имат учениците от Смолянско и Пазарджишко, заради обявената грипна епидемия в края на миналата седмица. Целта е да се ограничат контактите между децата, за да се спре развитието на епидемията. Това решение е взето на днешните заседания на Регионалните щабове за борба с грипа в Пазарджик и Смолян.

Грипната епидемия обхвана половин България

Мярката се налага, тъй като разпространението на вирусите в региона рязко се е увеличило в последните дни, като към момента бележи пик - 397 на 10 000 души, съобщи д-р Магдалена Станева от РЗИ-Пазарджик.

Увеличават легловата база на болницата в Смолян, заради многото болни от грип

Според нея, за последните години не е отчитано толкова високо равнище. 6 от първите 15 проби, изпратени за изследване в Референтната лаборатория, са били положителни за грип. Преди дни са дадени още 7, от които също при 6 са установени вируси.

Заради грипа: Трима починаха от съдови усложнения, други трима - на вентилация в интензивното


Изолираните щамове са поравно „Калифорния“ и „Мичиган“ (известен още като свински грип). В петък предстои следващо заседание, на което според ситуацията ще се реши дали да бъде удължена още веднъж или да бъде прекратена ваканцията.

Мъж почина след усложнения от грип в Пазарджик

Детските градини на територията на Смолянска област работят, но се спазва стриктен контрол при сутрешния прием на децата, като са издадени предписания за често проветряване на помещенията и качествена дезинфекция.

Според справка на РЗИ, в Смолян заболеваемостта от грип и ОРЗ продължава да расте. Само през почивните дни е отчетен нов ръст от 261 на 10 000 заболели.