Районният съд в Панагюрище отхвърли искането на прокуратурата в града за отстраняване на Стойно Чачов от поста му като кмет на Стрелча. Решението бе взето след продължило близо три часа заседание.

Прокуратурата поиска отстраняване на кмета на Стрелча

При започването му в 11:00 часа съдия Диана Стателова прикани журналистите да напуснат залата, като обясни, че искала да работи спокойно. Резултатът бе оповестен след края на заседанието, но без да бъдат съобщени мотиви.

Решението може да бъде протестирано от прокуратурата пред Окръжния съд в Пазарджик.

Обвиняват кмета на Стрелча в принуда само на един служител

След заседанието прокурорът по делото заяви, че ще оспорва. Интересно съвпадение е, че на същата съдийка през 2015 г. се падна да гледа и мярката за неотклонение на бившия стрелчански кмет - Иван Евстатиев, изправен пред Темида по обвинение, че е опил и изнасилил 16-годишно момиче. Казусът остана в историята с може би единственото съдебно заседание, проведено в болничната стая на Евстатиев, след като той бе повален в ареста от инсулт.


Как се стигна до мащабната проверка на полиция и прокуратура в Община Стрелча?

Самото дело по същество пък беше гледано в пловдивските съдилища, след като и в Панагюрище и в Пазарджик всички съдии си направиха отвод. Това се наложи, за да бъде избегнато пристрастие - докато е бил прокурор е работил с тях години наред.

Кметът на Стрелча е с обвинение за злоупотреба с власт

Любопитна подробност е още, че Стателова е съгражданка и на Евстатиев, и на Чачов - родом е от Стрелча.

Стойно Чачов е обвинен, че през 2016 г. е заставил свой служител да подпише и подаде молба за напускане без дата и го е заплашил, че в противен случай веднага ще бъде уволнен. Разпоредил е молбата да бъде заведена с входящ номер без знанието и съгласието на служителя.

Икономическа полиция проверява кмета на Община Стрелча

Кметът е под парична гаранция от 2000 лева.
Прокуратурата е поискала отстраняването му от длъжност заради опасения, че служебното му положение може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.