Спад на тежките катастрофи отчетоха от сектор „Пътна полиция“ в Пловдив по време на отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя.

От началото на годината до 19 септември на територията на областта са регистрирани 637 катастрофи с 35 загинали и 825 ранени. В сравнение със същия период на 2016 г. се отчита намаление на броя на на тежките ПТП-та със 137, на жертвите - с 18 и на пострадалите - със 134, съобщи шефът на Пътна полиция, Пловдив гл. инсп. Димитър Димитров.
 
Най-честите причини за катастрофите с тежък травматизъм са несъобразена скорост и отнемане на предимство. Броят на тежките инциденти заради неправилно пресичащи пешеходци е 15, отчете още той.  
 
Всички представители на партньорите на инициативата - Областна управа,  Община Пловдив, Регионално управление образование, Пробационна служба към ГД “Изпълнение на наказанията”, БЧК, СБА, Младежки ротари клуб “Ротаракт”, клубове с мотоциклети, организации и дружества, както и журналисти, оформиха голяма 0 като символ на инициативата. 

„Спаси животи“ е мотото на тазгодишната кампания за България на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година. Целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.
 
В подкрепа на Европейския ден без загинали на пътя редица известни личности в областта на спорта и културата предоставиха свои лични снимки и послания.