Строителството на Зоокъта в Пловдив ще бъде рестартирано. Предстои издаване на акт 11 и фирмата- изпълнител ще може да продължи своята работа. В рамките на 27 дни обектът може да бъде завършен, според направените предписания за подсилени огради на клетките на мечките и бизоните. Това съобщи кметът Иван Тотев по време на днешната инспекция на съоръжението, на която беше отслужен водосвет.

По думите му, към момента зоологическата градина има 10 маймуни. Техният брой ще бъде увеличен със 7, които ще бъдат взети от зоопарка в Ловеч. От Стара Загора ще дойдат 5 елена и муфлона, от София - птици, патици и камерунски кози. Зоологическата градина в Пловдив ще има и три мечки. 


Община Пловдив спечели делото за Зоокъта, довършват го

От други места ще бъдат взети още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета, а за по-екзотичните животни местната управа преговаря с развъдник от Словения. 

Тотев ще предложи на ОбС на Пловдив до края на 2019-та година входът за зоопарка да е безплатен. 





Строежът на Зоологическата градина беше спрян, заради дело, заведено от еколози, което Общината спечели преди няколко дни на последна съдебна инстанция.