Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
93594

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
  • Народен събор Пловдив събира любители на фолклора
101 каба гайди и над 2500 участника се очакват днес и утре в големия Народен събор в Пловдив, който се провежда за втора поредна година в парк „Лаута“. Събитието отново ще събере любителите на народно творчество от цяла България. Тези, които не успеят да посетят събора в града на тепетата, ще имат възможност да го проследят онлайн със звук и картина от сайта на пловдивския район Тракия.

Народният събор започва в 10:00 ч., като събитието ще открият районният кмет на Тракия Костадин Димитров и кметът на Пловдив Иван Тотев. Веднага след приветствията на официалните лица, народното веселие ще продължи с множеството участници от цялата страна. Предвидени са две сцени, на които ще се представят съставите. Ще има и импровизирано училище за народни танци на открито. „Тази година ще звучи фолклор от над 50 населени места от цяла България“, заяви пред Дарик радио кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

С участието на родолюбиви организации ще бъдат пресъздадени моменти от Възраждането, а към 14:00 часа този следобед ще има и пехливански борби, като за победителите са осигурени и парични награди. За първо място - 200 лева, за второ – 100, а наредилият се на трета позиция в борбите ще получи 50 лева. Гвоздеят в съботната програма са ансамбъл „Родопа“, които ще излязат на сцената с прочутите си 101 каба гайди, а гласът на великата Валя Балканска ще ечи в парк Лаута.

В неделния ден в програмата участие ще вземе и фолклорен ансамбъл „Тракия“.

През 2016 над 50 000 бяха посетителите на събора, а организаторите се надяват и тази година да имат същия успех, както и времето да е благосклонно и да не вали.


Народен събор Пловдив е част от културния календар на Общината и е в подкрепа на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019-та година.