Културен център Тракарт
96601

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Културен център Тракарт
  • Културен център Тракарт
Работна група ще проучи възможността за удължаване на концесията на подлез „Археологически“ и бъдещото стопанисване на обекта, включен в кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с проекта за римското мозаечно наследство на Филипопол.

Предложението на съветника от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян беше прието с пълно единодушие от 48 гласа „за“ на днешната сесия на ОбС. На заседанието на местния парламент беше внесена подписка „Да спасим културен център Тракарт“. В подкрепа на концесионера Жорж Трак са се подписали близо 850 души, между които известни общественици и културтрегери като Пенка Калинкова, Любозар Фратев и Лука Станчев.

Председател на работната група е зам.-кметът по икономика Розалин Петков. В нея влизат още по един представител от всички политическите партии в ОбС, 3-ма общински служители, по един експерт на НИНКН и на Археологическия музей в Пловдив-собственик на мозайките и един член на гражданската инициатива „Да спасим културен център център Тракарт“.

Срокът на работа на новосформираната група е до месец юни, тази година. Жорж Трак поиска концесията да бъде удължена с 5 години. В подлеза, освен уникалните мозайки, има и над 10 търговски обекта, които му плащат наем. Той изрази опасението си, давайки за пример Одеона, културният център "Тракарт" да бъде управляван от Общината.



Кметът Иван Тотев подкрепи решението за създаване на работна група, но подчерта, че не може гражданска инициатива да участва в стопанисването на обекта, който е от национално културно значение. 
 
През 2003 г., след проведен концесионен търг за подлез „Археологически“ стартира проект за консервация и реставрация на античната подова мозайка от III - IV век – антична  сграда /ЕЙРЕНЕ. Проектът бе спечелен от фирма „Тракарт” в лицето на  Георги Иванов, известен с псевдонима Жорж Трак. През май 2004 г. с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското културно наследство, културен център „Тракарт” беше официално открит с възстановените “in situ“ полихромни мозайки.
 
Музейната част на Културен център „Тракарт” е представена от подовата мозайка на сградата ЕЙРЕНЕ и постоянните експозиции „Стъклото в античното изкуство” и„Миниатюрен мраморен римски портрет”. Античното музейно пространство по естествен начин си кореспондира с камерна зала „Тракарт“, разполагаща със 120 места, традиционно място за концерти, театрални постановки, презентации, представяния на книги, семинари и изложби.

Още чуйте в звуковия файл