30 000 одеяла и шалове с логото на ЕСК ще бъдат раздадени на гостите на откриващото събитие
Пловдив 2019
100199

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Без автомобили в Централната градска част в деня на откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. Това предвижда местната управа за 12 януари, когато ще бъде даден официален старт на мащабното събитие.

Еврокомисар Мария Габриел ще присъства на официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата

Три ще са буферните зони, където ще могат да паркират  гостите на града, а с градския транспорт те ще могат да се придвижат до Центъра. Автобуси с номера 1, 4, 6, 9, 10, 12 и 21 ще се движат до 24 часа.

Старият град с артистични изненади за откриването на ЕСК 2019

По думите на кмета Иван Тотев, 30-метровата сцена, издигаща се на централния пловдивски булевард „Цар Борис Трети Обединител“, напълно кореспондира с очакванията на градската управа. Градоначалникът обясни, че избраната локация е именно там, за да се вижда кулата от колкото се може повече страни. 



Зрителите ще бъдат разположени по продължението на булевард „Цар Борис III Обединител“, от северната страна на Пощата чак до началото на Цар-Симеоновата градина, както и откъм църквата „Света Петка“.

Няма да бъде разрешено паркирането на автомобили в централна градска част в карето между булевардите „6-ти септември“, „Източен“, „Христо Ботев“ и „Руски“. 

Грандиозната сцена за откриването на ЕСК - символ на Съединението

Градският транспорт е съобразен с местата на буферните паркинги, определени за гостите, които не са от Пловдив. Те ще могат да използват безплатно паркинга пред Панаира, на бул. „Марица“ – север, до зала „Колодрума“ и в зоните на стадион „Пловдив“. Платен ще бъде многоетажният паркинг вътре в самия Панаир.

Кулата за откриването на Пловдив 2019 вече се извисява на 3 нива (СНИМКИ)

В Центъра на града ще се раздават топли напитки, както и 30 000 одеяла и шалове с логото на Пловдив – Европейска столица на културата.Очаква се над 40 000 души да наблюдават на живо откриващата церемония.

Иван Тотев изрази убедеността си, че откриването на Пловдив - Европейска столица на културата е много голямо и грандиозно събитие, което ще бъде запомнено с хубавите неща, които се случват. И призова критикарите да "напуснат потъващата си лодка".