Министър Румен Порожанов обеща субсидии и нов закон за производителите
протест на розопроизводители от Карловск
97443

Your browser doesn’t support HTML5 audio

протест на розопроизводители от Карловск
  • протест на розопроизводители от Карловск
Стотици розопроизводители и берачи излязоха на протест и днес. Те блокираха главния път Пловдив-Карлово, както и подбалканския път София - Бургас в района на Калофер. Причината за недоволството на хората са ниските изкупни цени на продукцията им. За да чуе исканията им в Карлово пристигна и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Протестиращите изсипаха демонстративно розови листа по пътя. Заявяват, че не могат дори да покрият разходите си, заради ниските цени на продукцията.

Кампанията по розобера е в разгара си, но производителите посипват маслодайната роза по пътищата и изкореняват масиви с рози.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че ще се бори за субсидии на производителите и за законови промени.


Според протестиращите ниските изкупни цени от 1.80 до 2.50 лв/кг се дължат на картелно споразумение между големите компании в сектора.

Междувременно от полицията съобщиха, че блокирани са пътищата за Карлово от Пловдив и в района на село Калояново. Автомобилите се отбиват в село Труд. Поради затрудненото движение, полицията апелира хората предварително да изберат алтернативен път на този между Пловдив и Карлово.