Ако няма промени в разпределението на средствата, медиците ще инициират НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕ
медиците ще инициират НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕ
93707

Your browser doesn’t support HTML5 audio

медиците ще инициират НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕ
  • медиците ще инициират НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕ
Актуализация на бюджета на НЗОК е необходима – около тази идея се обединиха в Пловдив участниците в срещата - дискусия под егидата на народния представител доц. д-р Георги Йорданов.
 
На форума присъстваха директори и представители на ръководствата на болници от Пловдив и областта, РЗИ и Българския лекарски съюз. Бяха обсъдени най-значимите въпроси и разнообразните казуси, които създават напрежение в сферата на здравеопазването.
 
Доц. Йорданов очерта основните проблеми пред лечебните заведения, довели до напрежение при сключване на договори между тях и НЗОК. Той обясни, че преди седмица управителят на касата д-р Глинка Комитов е отчел огромен преразход за лекарства, сериозен недостиг на средства за лечебните заведения. В същото време, обаче, са открити 2 нови болници, а други 67 лечебни заведения в страната имат нови дейности. Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента посочи, че в надзора на НЗОК няма нито един медик.
 
Стана ясно, че всички болници в областта, с изключение на карловската, са сключили договори с касата. Председателят на БЛС-Пловдив д-р Георги Кръстев очерта проблемите около лимитите и посочи няколко конкретни казуса от своята практика. Той отбеляза, че въпросите за отпадане на лимитите неведнъж са поставяни пред Министерството на здравеопазването и НЗОК. Като основен проблем посочи това, че държавата не е солидарна към хората. По думите му, солидарният модел трябва да е само дотам, докъдето участва държавата, а здравните вноски трябва да се натрупват, наследяват и да са с право на отстъпване. Д-р Кръстев се зарече, че ако няма промени във финансирането в здравеопазването, ще е един от инициаторите на НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕ.

 
Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева подкрепи идеята за солидарен модел. Тя очерта редица проблеми в работата на здравните инспекции. По думите й администрацията не може да свърши работата си поради отмяната на нормативни документи, а това говори за липса на приемственост. Постоянното отменяне на норми и правила и незаменянето им с нови прави невъзможна работата на редица институции. Д-р Манчева обясни също, че вижда тенденциозно отношение към Пловдив и като пример отбеляза, че средната заплата на служителите в РЗИ-Пловдив е най-ниска в страната. Тя прогнозира, че до 2-3 години никой няма да иска да работи в здравните инспекции, и посочи, че почти няма кандидати за обявените конкурси.
 
И докато общинските, областните и университетските болници трупат задължения, частните покриват кредити, уточниха присъстващите. Доц. д-р Илиан Дойков от УМБАЛ „Каспела“ обясни, че според него парите ще стигнат, ако държавата пълноценно свърши своята работа. Проблемът според него е в преразхода за лекарства и във фармацевтичната индустрия, където отиват повече средства.
 
Представителят на най-голямото лечебно заведение в страната Веселин Калинчев обясни, че УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е сключила договор с НЗОК на 19 май и към тази дата месечният бюджет на болницата е бил изразходван на 80%. Той уточни, че бюджетът за м. май е с 14% по-малък, а за м. юни е намален със 17% спрямо този за м. април. При болници като УМБАЛ „Свети Георги“, в които 70% от приема е спешен, това на практика означава да се спре плановата дейност, за да се спазват лимитите.
 
Бившият директор на РЗОК – Пловдив Антонина Славова уточни, че дори след сключване на договорите болниците не знаят какви са годишните им бюджети, имат информация само за тримесечните.

Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента народния представител доц. д-р Георги Йорданов обеща, че ще инициира законови промени, които да са в полза на хората.