Академичната общност на Медицински университет-Плевен за трети пореден път отбеляза тържествено 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 21 май в зала „Магнум" на Втора клинична база, Стефка Костова - преподавател в департамента за езиково и специализирано обучение припомни на аудиторията дати и факти, свързани с делото на братята Кирил и Методий.

Припомняйки статистиката, която показва, че днес все по-малко се чете, ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов каза: "Вярвам, че ние сме четяща нация и тази вяра се подклажда от моите деца и от техните приятели, които ми споделиха, че днес е все по-модерно да се четат книги и все повече техни връстници сега стават редовни читатели". Ректорът изрази увереност, че младите хора днес търсят книгата като незаменим източник на ценна информация и като начин да се образоват.

"Няма как да искаме активно гражданско общество, ако отделните му членове не мислят самостоятелно, нямат въображение и познания", категоричен е ректорът на висшето училище.



Тази година специален гост на тържественото отбелязване на 24 май в МУ-Плевен беше видният историк проф. Андрей Пантев. Той участва в празничното събитие с академично слово.
Проф. Пантев отбеляза, че когато Паисий пише "О, неразумний юрoде..." в края на 18-ти век, във Виена поставят премиерата на "Вълшебната флейта от Моцарт.
„Това беше нашето обречено мъченичество. Без езика, подплатен с вярата в православието нямаше да издържим, защото до меча и кръста трябва да има и книга", каза проф. Пантев.

Той подчерта, че в онези времена, прадедите ни са усетили появата на така наречения „културен империализъм", наречен днес според него „информационен колониализъм", при който "с култура и писменост по се навлиза като влияние, отколкото с войски. От чуждо влияние се страхува само този, който няма свое, идентитет се отнема тогава, когато го нямаш", каза професорът.

Гости на събитието бяха член кореспондентът и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен/2002-2012 г./ проф. д-р Григор Горчев, доц. д-р Цветан Луканов - изп. директор на УМБАЛ"Д-р Георги Странски", Ивайла Петкова - главна медицинска сестра в УМБАЛ-Плевен, д-р Атанас Гарев - директор на РЗИ-Плевен, Лалка Павлова - председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Химнът "Върви, народе възродени" беше изпълнен от Хор "Звъника", под диригентството на създателя на формацията Ваня Делийска.

По време на тържеството, проф. Славчо Томов присъди специалната награда на Ректора на стажант-лекаря Александър Тодоров, VІ курс в университета със специалност „Медицина", за трайни постижения в учебната и научноизследователската дейност.

Ректорът на МУ-Плевен връчи и традиционната награда за празника на българската просвета и култура - приза „Най-изявен студент 2015 г."
Тази година за постигнати високи резултати в учебната и научната си дейност отличените български и чуждестранни студенти получиха плакет, грамота и материална награда.

От факултет „Медицина" наградени бяха Преслава Гацева, V курс, и чуждестранната студентка от Нигерия Сара Сонде, ІV курс. От факултет „Обществено здраве" призът „Най-изявен студент" отиде при Силвена Цветкова, ІV курс, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия", а от факултета по здравни грижи беше отличена медицинската сестра Нели Георгиева от ІІ курс.
Ива Петкова, студентка в ІІІ курс от специалност „Социални дейности" стана носителка на приза от Медицинския колеж.

И тази година по повод празника на българската просвета и култура висшето училище присъди награда за успешно овладяване на българския език от чуждестранен студент. Отличен с приза Вишну Джоши, гражданин на Великобритания, ІІІ курс, от специалност „Медицина".