Проф. Андрей Пантев: До меча и кръста трябва да има и книга!
Проф. Андрей Пантев: До меча и кръста трябва да има и книга! / dariknews.archive

Академичната общност на Медицински университет-Плевен за трети пореден път отбеляза тържествено 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Проф Андрей Пантев До меча и кръста трябва да има и книга
netinfo

На 21 май в зала „Магнум" на Втора клинична база, Стефка Костова - преподавател в департамента за езиково и специализирано обучение припомни на аудиторията дати и факти, свързани с делото на братята Кирил и Методий.

Припомняйки статистиката, която показва, че днес все по-малко се чете, ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов каза: "Вярвам, че ние сме четяща нация и тази вяра се подклажда от моите деца и от техните приятели, които ми споделиха, че днес е все по-модерно да се четат книги и все повече техни връстници сега стават редовни читатели". Ректорът изрази увереност, че младите хора днес търсят книгата като незаменим източник на ценна информация и като начин да се образоват.

Проф Андрей Пантев До меча и кръста трябва да има и книга
netinfo

"Няма как да искаме активно гражданско общество, ако отделните му членове не мислят самостоятелно, нямат въображение и познания", категоричен е ректорът на висшето училище.

Тази година специален гост на тържественото отбелязване на 24 май в МУ-Плевен беше видният историк проф. Андрей Пантев. Той участва в празничното събитие с академично слово.
Проф. Пантев отбеляза, че когато Паисий пише "О, неразумний юрoде..." в края на 18-ти век, във Виена поставят премиерата на "Вълшебната флейта от Моцарт.
„Това беше нашето обречено мъченичество. Без езика, подплатен с вярата в православието нямаше да издържим, защото до меча и кръста трябва да има и книга", каза проф. Пантев.

Проф Андрей Пантев До меча и кръста трябва да има и книга
netinfo

Той подчерта, че в онези времена, прадедите ни са усетили появата на така наречения „културен империализъм", наречен днес според него „информационен колониализъм", при който "с култура и писменост по се навлиза като влияние, отколкото с войски. От чуждо влияние се страхува само този, който няма свое, идентитет се отнема тогава, когато го нямаш", каза професорът.

Гости на събитието бяха член кореспондентът и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен/2002-2012 г./ проф. д-р Григор Горчев, доц. д-р Цветан Луканов - изп. директор на УМБАЛ"Д-р Георги Странски", Ивайла Петкова - главна медицинска сестра в УМБАЛ-Плевен, д-р Атанас Гарев - директор на РЗИ-Плевен, Лалка Павлова - председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Проф Андрей Пантев До меча и кръста трябва да има и книга
netinfo

Химнът "Върви, народе възродени" беше изпълнен от Хор "Звъника", под диригентството на създателя на формацията Ваня Делийска.

Проф Андрей Пантев До меча и кръста трябва да има и книга
netinfo

По време на тържеството, проф. Славчо Томов присъди специалната награда на Ректора на стажант-лекаря Александър Тодоров, VІ курс в университета със специалност „Медицина", за трайни постижения в учебната и научноизследователската дейност.

Ректорът на МУ-Плевен връчи и традиционната награда за празника на българската просвета и култура - приза „Най-изявен студент 2015 г."
Тази година за постигнати високи резултати в учебната и научната си дейност отличените български и чуждестранни студенти получиха плакет, грамота и материална награда.

От факултет „Медицина" наградени бяха Преслава Гацева, V курс, и чуждестранната студентка от Нигерия Сара Сонде, ІV курс. От факултет „Обществено здраве" призът „Най-изявен студент" отиде при Силвена Цветкова, ІV курс, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия", а от факултета по здравни грижи беше отличена медицинската сестра Нели Георгиева от ІІ курс.
Ива Петкова, студентка в ІІІ курс от специалност „Социални дейности" стана носителка на приза от Медицинския колеж.

И тази година по повод празника на българската просвета и култура висшето училище присъди награда за успешно овладяване на българския език от чуждестранен студент. Отличен с приза Вишну Джоши, гражданин на Великобритания, ІІІ курс, от специалност „Медицина".