Президентът Георги Първанов ще посети Плевен, за да подкрепи благотворителна инициатива за набиране на средства за онкоболни деца. За това информират от пресцентъра на Медицински университет Плевен. Събитието е организирано от представители на Асоциацията на студентите медици в Плевен, ще протече като благотворителен бал под мотото „Изкуство за живота". То ще проведе  под патронажа на проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет - Плевен. Целта е чрез провеждане на благотворителен търг на картини да се съберат средства за малките пациенти.

Художниците, чиито творби ще  бъдат продадени, са предоставили произведенията си безвъзмездно. Сред тях е картина на Светлин Русев от личната колекция на Васил Антонов, а джазменът Васил Петров, освен с музикални изпълнения, ще участва и с лична творба за търга. Покани за благотворителната акция са изпратени до френския и италианския посланик у нас, до депутати, областна администрация и община Плевен, академичното ръководство на университета и болницата, както и до големи фирми и видни бизнесмени.

Благотворителното събитие ще започне в 14.00 часа в хотел «Ростов» Плевен на 4 февруари 2011 г. На тази дата се отбелязва Световният ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Решение за отбелязването му се съдържа в глава 10 на Парижката харта срещу рака, приета на 4 февруари 2000 г. в Париж, Франция, по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Ракът е водещата причина за смъртността в глобален мащаб. Специалистите алармират, че ако не бъдат предприети действия, над 84 милиона души ще умрат от онкологични заболявания през следващото десетилетие.