Президентът идва в Плевен, за да подкрепи борбата с рака
Президентът идва в Плевен, за да подкрепи борбата с рака / Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов ще посети Плевен, за да подкрепи благотворителна инициатива за набиране на средства за онкоболни деца. За това информират от пресцентъра на Медицински университет Плевен. Събитието е организирано от представители на Асоциацията на студентите медици в Плевен, ще протече като благотворителен бал под мотото „Изкуство за живота". То ще проведе  под патронажа на проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет - Плевен. Целта е чрез провеждане на благотворителен търг на картини да се съберат средства за малките пациенти.

Художниците, чиито творби ще  бъдат продадени, са предоставили произведенията си безвъзмездно. Сред тях е картина на Светлин Русев от личната колекция на Васил Антонов, а джазменът Васил Петров, освен с музикални изпълнения, ще участва и с лична творба за търга. Покани за благотворителната акция са изпратени до френския и италианския посланик у нас, до депутати, областна администрация и община Плевен, академичното ръководство на университета и болницата, както и до големи фирми и видни бизнесмени.

Благотворителното събитие ще започне в 14.00 часа в хотел «Ростов» Плевен на 4 февруари 2011 г. На тази дата се отбелязва Световният ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Решение за отбелязването му се съдържа в глава 10 на Парижката харта срещу рака, приета на 4 февруари 2000 г. в Париж, Франция, по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Ракът е водещата причина за смъртността в глобален мащаб. Специалистите алармират, че ако не бъдат предприети действия, над 84 милиона души ще умрат от онкологични заболявания през следващото десетилетие.