Начално училище „Христо Ботев" - Плевен отбеляза днес своя патронен празник. По традиция патронният празник се чества на 17 май, защото на тази дата през 1876 година Христо Ботев слиза с четата си на Козлодуйския бряг.

Гост на тържеството беше Боян Ботйов - правнук на Кирил Ботев, един от братята на Христо Ботев. Боян Ботйов е и председател на общонародната фондация "Христо Ботйов". Посрещане на знамето на училището постави началото на програмата, която ученици и учители бяха подготвили.

Специален поздрав за празника поднесе директорът на училището Цветелин Горанов. Той пожела на учениците да вървят по пътя на успеха с ботевски плам в сърцата.

Боян Ботев поздрави учителите, гостите и учениците, като им пожела да съхраняват да пазят идентичността и силата на българския дух.


За войводата, четниците му разказаха учениците от ІІІ „Б" клас с класен ръководител Борка Бончева. Те изразиха своята признателност към подвига и великото им дело. Второкласниците с класен ръководител Н. Тодорова отбелязаха и Деня на славянската писменост и култура със стихове, посветени на солунските братя Кирил и Методий.

Празникът завърши с изпълнението на малките танцьори от Детско-юношеският ансамбъл "Нашенчета" към Центъра за работа с деца - Плевен с главен художествен ръководител Огнян Летов.