Правнукът на брата на Ботев гостува за празника на НУХристо Ботев
Правнукът на брата на Ботев гостува за празника на НУХристо Ботев / hr.botev

Начално училище „Христо Ботев" - Плевен отбеляза днес своя патронен празник. По традиция патронният празник се чества на 17 май, защото на тази дата през 1876 година Христо Ботев слиза с четата си на Козлодуйския бряг.

Гост на тържеството беше Боян Ботйов - правнук на Кирил Ботев, един от братята на Христо Ботев. Боян Ботйов е и председател на общонародната фондация "Христо Ботйов". Посрещане на знамето на училището постави началото на програмата, която ученици и учители бяха подготвили.

Правнукът на брата на Ботев гостува за празника на НУ"Христо Ботев"
netinfo

Специален поздрав за празника поднесе директорът на училището Цветелин Горанов. Той пожела на учениците да вървят по пътя на успеха с ботевски плам в сърцата.

Боян Ботев поздрави учителите, гостите и учениците, като им пожела да съхраняват да пазят идентичността и силата на българския дух.
За войводата, четниците му разказаха учениците от ІІІ „Б" клас с класен ръководител Борка Бончева. Те изразиха своята признателност към подвига и великото им дело. Второкласниците с класен ръководител Н. Тодорова отбелязаха и Деня на славянската писменост и култура със стихове, посветени на солунските братя Кирил и Методий.

Правнукът на брата на Ботев гостува за празника на НУ"Христо Ботев"
netinfo

Празникът завърши с изпълнението на малките танцьори от Детско-юношеският ансамбъл "Нашенчета" към Центъра за работа с деца - Плевен с главен художествен ръководител Огнян Летов.