Предстоят последните изяви на Общинския духов оркестър преди края на творческия му сезон. Това са концертите на оркестъра, провеждани под мотото „Лято в градината", каза диригентът на Общинския духов оркестър маестро Пламен Марков на среща с журналисти, организирана в пресклуба на БТА - Плевен.

Tой информира медиите за изявите на оркестъра през изминалия сезон. Като един от акцентите, Пламен Марков посочи участието за втори път във втория лъч на „Дефилир на духовите оркестри" в Ботевград, където са предстявени няколко програми.

Маестро Марков обясни, че в събитието са участвали 16 оркестъра от Северозападна и Централна Северна България. Освен тях в „Дефилира на духовите оркестри" са се включили и шест мажоретни състава.
Новото този път е било представянето на две пиеси от Глен Милър, аранжирани от Бойко Николов - оркестрант в духовия оркестър, които са били представени и в един от концертите на оркестъра в Плевен.


С 40-минутен концерт на открито, духовият оркестър е участвал и в честванията на Христо Ботев във Враца на 2 юни.

„Имахме успешно участие и в проекта „Нощ в музея", съвместно с колеги от Плевенска филхармония, както и с хор "Гена Димитрова", каза Пламен Марков и уточни, че за изминалия сезон, концертите на оркестъра ще бъдат над 30 и така може да бъде отчетено едно доста активно участие в музикалния живот на града.
Дригентът Марков информира, че в първите дни на септември, проектът „Лято в градината" ще продължи, съобразно метеорологичното време.
Той сподели, че първият концерт от тази поредица е проведен в оркестрината в Градската градина при температура 40 градуса над нулата, което е наложило сцената да се измести пред Центъра за работа с деца.

Идеята за репертоара на Общинския духов оркестър е, програмата да е възможно най-разнообразна. „Това, което видяхме и коментирахме на пресконференцията след участието ни в Ботевград е, че трябва да има за всеки по малко т.е. тук принципа на случайността да е донякъде определящ. Всеки да се спре, без специална покана, освен обявеното в медиите и в афиша".

Диригентът обясни, че той и колегите му съобразяват програмата с това да има най-хубавото от класическия репертоар на Панчо Владигеров, Милчо Левиев, Брамс - пиеси, адаптирани за духов оркестър, традиционните хора на Дико Илиев и с вече включената програма за биг бенд, което е нещо ново в програмата на оркестъра. Същевременно репертоарът на оркестъра включва широк диапазон от автори като Глен Милър, Джордж Гершуин, Скот Джоплин, Бийтълс, АББА, Л. Бърнстейн, някои от които са реализирани съвместно с хор „Гена Димитрова".

Програмата за предстоящия през 2014 г. концерт по отбелязването на 50-годишнината от създаването на Общинския духов оркестър ще представлява един калейдоскоп от най-доброто и това, което най-добре „лежи" на оркестъра, обясни неговия диригент Пламен Марков.

По този повод маестрото има идея, най-после да бъде осъществен и запис на компакт диск. Той каза, че от 2007г. са правени няколко опита, но винаги до сега са били осуетявани по финансови причини. за него ще е много важно в записите да бъдат включени изпълнения от минали години в историята на оркестъра.