Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев се срещна тази сутрин с протестиращите жители на плевенското село Телиш. Това стана, след като хората от селото блокираха вчера за повече от два часа пътя София - Русе в знак на протест срещу изграждане на бежански лагер в бившата военна база в селото.

Той информира, че наистина се предвижда част от бившата военна база, да се преустрои в бежански лагер от закрит тип. Министър Йовчев каза, че лагерът ще се охранява с държавна охрана и в него ще бъдат разкрити работни места, свързани с обслужването на хората там, а в селото ще бъде създаден полицейски участък. В лагера се предвижда да има медицински пункт, магазини и засилено полицийско присъствие.

Цветлин Йовчев добави, че освен създаването на нови работни места ще бъде решен проблемът с водоснабдяването в селото и ще бъде укрепен моста в Телиш.
Министърът увери хората, че настаняваните в лагера бежанци ще преминат всички предварителни проверки.



Хората от Телиш обаче останаха на позицията си против изграждането на бежанския лагер. 

"Оставете ни да живеем спокойно. Искаме да живеем със сол и с хляб, но да живеем спокойно. Телевизия на сирийски ли ще трябва да гледаме утре или да сложим чалмите, или пък джамия да направим ...". Това каза млад мъж от инициативния комитет в селото.

"Отново обмислихме рисковете и мерките, които ще бъдат предприети за минимизирането им, защото най-важното е да се гарантира сигурността на хората", каза Вътрешният министър след продължилата около час среща с кметовете на селищата от община Червен бряг. Той каза, че обсъждането е било в посока да се направи така, че да има полза за хората от Телиш и околностите, чрез доизграждане и укрепване на инфраструктурата в региона, както и реализирането на замразени към момента проекти. Според него създаването на бежански лагер ще мотивира и стимулира този процес.

Относно това, кога ще бъде взето решението за бежанския лагер в Телиш, министърът не се ангажира с конкретни срокове, но каза, че това трябва да стане съвсем скоро.
Коментирайки случаите от последните дни в столицата със студентката, наръгана от алжирец и момчето от Сирия, което беше пребито снощи, министър Йовчев каза, че ситуацията в страната е притеснителна и в момент като този е необходимо всички институции и партии да проявят отговорно отношение към проблемите.

"Ако ние допуснем да се разрасне една ксенофобска вълна, това ще доведе до отварянето на такава рана в обществото, която ще зарастне много трудно", каза Йовчев. Той добави, че за съжаление вече има такива индикации и той изпитва опасения от случващото се.

Вътрешният министър увери, че е поел ангажимента, ако се стигне до изграждане на бежанския лагер, плановете за охраната на района и гарантирането сигурността на хората ще бъдат обсъдени със самите тях.
"Така те ще са наясно предварително, какво точно правим и ще имат възможност да следя стъпка по стъпка, какво точно правим", заяви Йовчев.

За пръв път във военната база бяха допуснати и медиите да влязат заедно с вътрешния министър. Той обясни, че идеята е бежанците да бъдат настанени в халета, в които ще бъдат поставени палатки, или фургони или пък ще бъдат преградени и пригодени за живеене.

Относно отоплението Цветлин Йовчев каза, че има инженерно решение за това. Той уточни, че всичко това предстои да се заложи в проект, по който всъщност ще бъде извършено цялото преустройство на тази част от базата, в която ще бъдат настанени бежанците.

В края на срещата на вътрешния министър с жителите на село Телиш, млад член на Инициативния комитет припомни волята на хората от селото, да не се започва изобщо изграждането на бежанския лагер.

Председателят на инициативния комитет срещу изграждането на бежанския лагер Марин Шкодров потвърди за Дарик предвидената за 10:00 часа тази неделя блокада на пътя София - Плевен и на жп. линията София - Плевен.