Хората в Телиш: Искаме да живеем с хляб и сол, но да живеем спокойно
Хората в Телиш: Искаме да живеем с хляб и сол, но да живеем спокойно / archive.dariknews

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев се срещна тази сутрин с протестиращите жители на плевенското село Телиш. Това стана, след като хората от селото блокираха вчера за повече от два часа пътя София - Русе в знак на протест срещу изграждане на бежански лагер в бившата военна база в селото.

Той информира, че наистина се предвижда част от бившата военна база, да се преустрои в бежански лагер от закрит тип. Министър Йовчев каза, че лагерът ще се охранява с държавна охрана и в него ще бъдат разкрити работни места, свързани с обслужването на хората там, а в селото ще бъде създаден полицейски участък. В лагера се предвижда да има медицински пункт, магазини и засилено полицийско присъствие.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

Цветлин Йовчев добави, че освен създаването на нови работни места ще бъде решен проблемът с водоснабдяването в селото и ще бъде укрепен моста в Телиш.
Министърът увери хората, че настаняваните в лагера бежанци ще преминат всички предварителни проверки.

Хората от Телиш обаче останаха на позицията си против изграждането на бежанския лагер. 

"Оставете ни да живеем спокойно. Искаме да живеем със сол и с хляб, но да живеем спокойно. Телевизия на сирийски ли ще трябва да гледаме утре или да сложим чалмите, или пък джамия да направим ...". Това каза млад мъж от инициативния комитет в селото.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

"Отново обмислихме рисковете и мерките, които ще бъдат предприети за минимизирането им, защото най-важното е да се гарантира сигурността на хората", каза Вътрешният министър след продължилата около час среща с кметовете на селищата от община Червен бряг. Той каза, че обсъждането е било в посока да се направи така, че да има полза за хората от Телиш и околностите, чрез доизграждане и укрепване на инфраструктурата в региона, както и реализирането на замразени към момента проекти. Според него създаването на бежански лагер ще мотивира и стимулира този процес.

Относно това, кога ще бъде взето решението за бежанския лагер в Телиш, министърът не се ангажира с конкретни срокове, но каза, че това трябва да стане съвсем скоро.
Коментирайки случаите от последните дни в столицата със студентката, наръгана от алжирец и момчето от Сирия, което беше пребито снощи, министър Йовчев каза, че ситуацията в страната е притеснителна и в момент като този е необходимо всички институции и партии да проявят отговорно отношение към проблемите.

"Ако ние допуснем да се разрасне една ксенофобска вълна, това ще доведе до отварянето на такава рана в обществото, която ще зарастне много трудно", каза Йовчев. Той добави, че за съжаление вече има такива индикации и той изпитва опасения от случващото се.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

Вътрешният министър увери, че е поел ангажимента, ако се стигне до изграждане на бежанския лагер, плановете за охраната на района и гарантирането сигурността на хората ще бъдат обсъдени със самите тях.
"Така те ще са наясно предварително, какво точно правим и ще имат възможност да следя стъпка по стъпка, какво точно правим", заяви Йовчев.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

За пръв път във военната база бяха допуснати и медиите да влязат заедно с вътрешния министър. Той обясни, че идеята е бежанците да бъдат настанени в халета, в които ще бъдат поставени палатки, или фургони или пък ще бъдат преградени и пригодени за живеене.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

Относно отоплението Цветлин Йовчев каза, че има инженерно решение за това. Той уточни, че всичко това предстои да се заложи в проект, по който всъщност ще бъде извършено цялото преустройство на тази част от базата, в която ще бъдат настанени бежанците.

В края на срещата на вътрешния министър с жителите на село Телиш, млад член на Инициативния комитет припомни волята на хората от селото, да не се започва изобщо изграждането на бежанския лагер.

Хората в Телиш Искаме да живеем с хляб и сол но да живеем спокойно
netinfo

Председателят на инициативния комитет срещу изграждането на бежанския лагер Марин Шкодров потвърди за Дарик предвидената за 10:00 часа тази неделя блокада на пътя София - Плевен и на жп. линията София - Плевен.