Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков
30786

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков
  • Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков

Предложение до «Булгаргаз» да представя по-често цените на природния газ на предприятията, а не веднъж на три месеца, ще внесе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това обяви днес самият той по време на посещението си в плевенския завод за стъкло «Рубин».

Според министър Трайков подобно действие ще улесни работата на фирмите, където цената на природния газ е компонентообразуваща. Така ще има предвидимост, уточни министърът и обясни, че подаването на информация за цената на газта - например всяка седмица, а не само когато ДКЕВР взема решение, ще е от полза за предприятията.

"Ако можеш да виждаш всяка седмица към днешна дата какава би била цената след три месеца, би било по-добре, отколкото да я разбираш веднъж на три месеца. Става дума за такива компании като "Рубин",  където цената на прородния газ е важна ценообразуваща компонента"

Относно обвиненията на БСП, че страната ни трябва да плаща неустойки заради проекта АЕЦ Белене, министър Трайков заяви, че за това кой, кога и на кого ще плаща може да се говори само, ако проектът бъде спрян. По думите му, за сега всичко, което се случва с проекта в Белене, е в правилния ред и това е благодарение на систематичните стъпки на новото правителство. Енергийният министър подчерта, че всички действия на правителството са изцяло в синхрон с руските ни партньори.