Шахматистката Стефи Бедникова стана Спортист на Дупница за 2013 година. Тя бе наградена на официална церемония от кмета на града инж. Методи Чимев. Неин подгласник стана волейболиста на "Марек Юнион-Ивкони" Борислав Апостолов, а на трето място е бадминтонистката Магда Димитрова.
Стефи Бедникова- шампионка на България по бърз шах-блиц, вицешампионка по ускорен шах , 7-о място в републиканското първенство по класически шах, победителка в 5 силни международни турнира.
Борислав Апостолов- 3- то място в класацията за най-добър блокировач в Шампионска лига сезон 2012/13, най-добър блокировач Купа на България, национален състезател.
Магда Димитрова от клуб "Победа" - бронзова медалистка от Балканско първенство, реп. шампионка девойки ст. възраст, вицешампион на двойки, национална състезател. 


В Топ 10 място намериха още: Методи Китанов (спортна стрелба), Теодор Георгиев (таекуондо), капитанът на футболния "Марек" Милен Лахчев, Веселин Георгиев (тенис на маса), Роберто Петров (боен клуб „Марек"), Петьо Петков (бейзбол) и състезателят по силов трибой Димо Димов.
За отбор на годината на Дупница бе определен волейболният „Марек Юнион-Ивкони", станал шампион на страната и носител на Купата на България, а треньор №1 в колективните спортове е Найден Найденов. В индивидуалните, наградата заслужи Христо Михалчев (СК „Гладиатор").
Призът за мениджър на годината разделиха изпълнителният директор на ФК "Марек" Иво Паргов и колегата му от ВК "Марек Юнион-Ивкони" Людмил Найденов.
Суперзвездата на световния волейбол Цветан Соколов бе специален гост на церемонията и раздаде наградите на 86 млади таланти от всички спортни клубове в Дупница.
"Много съм радостен да се върна там откъдето съм започнал. Тук в Дупница стартира моята кариера и също като тези млади таланти преди повече от 10 години бях в тази категория. Ще им кажа само едно-тренирайте упорито, слушайте треньорите си, вярвайте че ще успеете, никога не се предавайте и най-важното не забравяйте откъде сте тръгнали", обърна се към малките Соколов. "Аз дължа много на "Марек Юнион-Ивкони" и ще съм благодарен цял живот за това, което съм сега. Поради тази причина ще подаря на всички деца от школата пълна екипировка", допълни Соколов, всички гости и спортисти посрещнаха думите му с мощни аплодисменти.


Диагоналът на "Тренто" получи специален приз от Община Дупница, за принос в популяризирането на Дупница. "Искам да благодаря за тази награда на кмета на града г-н Чимев. Знам, че той е много спортен човек, който помага на спорта и затова му пожелавам да продължава в същия дух", благодари Соколов, който също се бе подготвил с още една изненада за Чимев, дарявайки го с позлатена кама. "С тази кама да режете още повече пари от бюджета за спорта", пожела му Соколов.


Специална награда заслужи и другата дупнишка волейболна звезда Елица Василева, която днес ще гостува в кабинета на кмета. Специални награди получиха олимпийският шампион по борба от Игрите за глухи Илиян Илиев; шахматистът, спечелил няколко международни турнира през годината Николай Милчев; шампионът по тенис на маса за ветерани Любо Янакиев; световната вицешампионка по борба Миглена Селишка и двете европейски вицешампионки по таекуондо- Ивона Цинцарска и Луиза Захариева. Икона на "Св.Иван Рилски" получи и Иво Паргов за това, че воденият от него "Марек" не допусна нито една загуба в официален мач от първенство за цялата календарна година. "Без помощта на кмета, който върна футбола там, където му е мястото, сега нямаше да сме на път за "А" група. Целият клуб му благодарим", след което връчи на кмета фланелка с името на Методи Чимев и автографите на всички футболисти.


След края на церемонията, Цветан Соколов раздаде десетки автографи и не отказа снимка с никой. За да се снимат със звездата на българския волейбол бяха дошли и фенове от Кюстендил.