Поетът Георги Славчев, автор на няколко книги със стихове, събра в книга историята и душата на родното село на своята майка – Стенско.
Първата среща на книгата с хората, за които е написана, беше през лятото на традиционната земляческа среща в село Стенско.  На рождения ден на автора тя бе представена в столицата, в  програмата на литературен клуб „Старинния файтон“, в който поетът Велин Георгиев прави премиери на книги  на автори от различни поколения.  Следващото събитие  стана в Кюстендил, в Синята зала на читалище „Братство“, което беше съорганизатор на литературната премиера заедно с НЧ „Асклепион“ и с възраждащото се читалище на село Стенско „Селска просвета“.  

Страници от книгата прочете актьорът Душко Добрев, съпровождан от пианото на Павел  Чавдаров.  Специален  участник в срещата беше проф. Цочо Бояджиев – преподавател по философия в СУ, състудент, съквартирант от студентските години и близък приятел на  Георги Славчев, съобщи Виолета Атанасова – председател на читалище „Асклепион 1998“, с чиято финансова подкрепа и подкрепата  на Община Кюстендил е отпечатано изданието.

“Поетичната му дарба и философското му образование, получено в СУ „Климент Охридски“,  са му дали възможност да превърне традиционното краеведско изследване в  едно по-различно, модерно, изпълнено и с поезия, и с философия осмисляне на живота  на едно малко и почти с нищо незабележимо българско село. И тъкмо в това е неговото сериозно постижение – да покаже големия смисъл на малките места, малките неща и на хората, които наричаме обикновени”, коментира Виолета Атанасова.


Срещата продължи при автентична атмосфера в село Стенско.


 
 
Виолета Атанасова- НЧ Асклепион