Общински съвет даде съгласие за безвъзмездно придобиване от община Кюстендил на поземлените имоти държавна собственост предоставени за управление от Министерството на отбраната, представляващи бившия Казармен район на Поделение 52 670 в кв. “Колуша”.

Докладната бе предложена от кмета Петър Паунов.Инвеститор е проявил интерес към терена на бившите казарми в Кюстендил, за изграждане на мултифункционален спортно.- туристически и балнеоложки комплекс, с работното име “Пауталия спорт и СПА ризорт”.

Община Кюстендил отпусна безлихвен заем от 5 500 лв. на общинското дружество “Хигия” за срок от 7 месеца за първото изплащане на заплати по проект “Обучения и заетост на млади хора”, по ОП “Развитие на човешките ресурси”. По проекта се подготвят кадри в професии, които са дефицитни за пазара на труда в Кюстендил. Съгласно програмата са назначени на работа от 1 октомври 10 души.

Инвеститор е проявил интерес към терена на бившите казарми в Кюстендил

Трудовите възнаграждения на наетите по проекта лица се изплащат авансово и след това се възстановяват от Оперативната програма. Месечният размер на средствата е 5 500 лв., с които дружеството не разполага. Заемът ще бъде възстановен на Община Кюстендил след приключване на проекта, не по- късно от месец юни 2018 година.


Община Кюстендил отпуска 300 лева за провеждане на Първия фестивал на мераклиите в село Слокощица. Фестивалът ще бъде проведен в най- голямото кюстендилско село Слокощица на 28 октомври.

Той е посветен на 95 години от основаването на читалище “Просвета” и 40 години от създаването на първия танцов състав в Слокощица от хореографа Симеон Васев. На сцената в двора на училището ще се даде шанс за изява на мераклиите в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия.

Празникът на мераклиите ще започне с дефиле на участниците, в 11:00 часа на 28 октомври.