Избирателка от Овчарци е гласувала с личната карта на сестра си по време на частичните избори за кмет на селото, на 23 март. Справка на ОД МВР- Кюстендил установи и мъж, който е гласувал с лична карта, с изтекъл срок на валидност. Административен съд- Кюстендил ще се произнесе по искането на ПП ГЕРБ за касиране на изборите в Овчарци на 28 април, обяви съдията- докладчик Даниела Петрова.
Силвия Ранова е отбелязана като гласувала в избирателния списък, но срещу името й са записани личните данни на нейната сестра.Цветелина, която не фигурира в списъка на гласувалите лица. Димитър Велинов е мъжът гласувал с невалидна лична карта. По информация на Дарик, СИК е установила факта, но едва след като бюлетината е пусната в урната.


Адвокатът на ГЕРБ, Милен Попов пледира пред съдия Петрова за касиране на изборите, заради допуснати съществени нарушения на изборния процес.
"Установи се, че отразеното в протокола на СИК не е истина. Не е отразено, че бюлетините получени за изборите са 1051, а не както е трябвало 1050. СИК си е позволила да унищожи бюлетината надпечат, след края на изборния ден. Създават се съмнения за контролиране на тайния вот на избирателите и практикуване на т. нар. "индианска нишка". Не отговарят на истината и записаните в протокола действителни гласове за двамата кандидати, на единия 6 повече, а на другия 6 по- малко. Броят на недействителните бюлетини не е 18, защото една от бюлетините с вот за кандидата на ПП ГЕРБ е действителна", заяви Милен Попов. Според адвоката на ГЕРБ може да се потърси наказателна отговорност и спрямо двете сестри, една от които е гласувала с личната карта на другата.

Председателят на ОИК- Сапарева баня, Александър Алащинов не отрече, че са допуснати нарушения от СИК, но пледира пред съда, че те не оказват влияние върху крайния изборен резултат.
"В деня на изборите в Овчарци и след края му в ОИК не са постъпвали никакви жалби. Ние няма как да удостоверим точно ли преброени гласовете, защото нямаме достъп до бюлетините. Всички бюлетини са показвани, при броенето на кандидатите и на техните застъпници, разпределяни са на купчинки. При тази недействителна бюлетина, с вот за кандидата на ГЕРБ, СИК е взела решение, че знака "Х", повече прилича на знака "+". Няма как да установим бюлетината надпечат, защото бюлетините идват от печатницата в кочани по 50, чрез общинска администрация. Тя не може да се използва за "индианска нишка", защото няма двата необходими за вот печата на комисията. Тази бюлетина е показана на всички присъствали на броенето и унищожена., но не е разкъсана, като е сложена при изборните книжа", заяви председателят на ОИК- Сапарева баня. Алащинов отдаде на напрежението по време на изборния ден, пропуска на комисията да позволи на Димитър Велинов да гласува с лична карта, с изтекла валидност. Единственият начин да се установи дали една лична карта е на лицето, която я представя пред комисията е снимката на документа, допълни Алащинов.