140 работници от обувната фирма “А.М. shoes” са без заплати повече от 2 месеца, а от 2-ри януари и не ходят на работа, защото фирмата е в престой. Представители на работниците днес бяха в Инспекцията по труда в Кюстендил, сигнализираха омбудсмана на републиката Мая Манолова и потърсиха съдействие чрез офиса на БСП от медиите, като бяха категорични, че протеста им не е политически.

Фирмата има италиански собственик Джовани Габриеле. Същият италианец стои и зад обявената в несъстоятелност фирма “Абонданца”, като работниците са едни и същи.

 

“Вчера ни обявиха, че фирмата спира дейност, научихме го от обаждане на някаква секретарка от Италия. Снощи е сменен и пълномощника на собственика, управител вече не е г- жа Владимирова, а някакъв италианец, който не познаваме.

Не сме получавали заплатите от ноември месец. Обещания, че ще си вземем парите, нас  не ни греят. Някои изплащат кредити, вече ги застрашават запори на имущество. Докога държавата ще позволява на подобни работодатели да се подиграват с работниците й”, питат протестиращите.

 
Работниците разчитат на намесата на Инспекцията по труда и Икономическа полиция, защото в складовете на фирмата е имало голяма продукция, от около 12 000 чифта обувки, които в момента, по тяхна информация се изнасят.

Инспекцията по труда ще глоби обувната фирма “А. М. shoes” 

“Вярваме на омбудсмана Мая Манолова, която преди застана зад нас и разчитаме на подкрепата й и сега. Изпратили сме писмо и до Министерството на труда и социалната политика”, казаха още работниците в “А.М. shoes”. Те искат само да получат заплатите си и ако фирмата спира работа да бъдат съкратени, за да отидат на Бюро по труда.
 
Омбудсманът Мая Манолова заяви за Дарик, че ще настоява за прилагане на цялата строгост на закона, като възложи проверка на случая. Тя увери, че работниците, които имат да получават 2 заплати от бившата обувна фирма “Абонданца”- Дупница, ще бъдат компенсирани, благодарение на законодателни промени, които депутатите ще приемат.

"Недопустимо е работниците да не получат заплатите си и да обикалят институциите. Искаме да дадем гласност на проблема. Ще уведомим и депутатите ни Валери Жаблянов и д- р Иван Ибришимов.

Първо очакваме Инспекцията по труда да си свърши работата. Затова работниците в България стават все по- малко и напускат страната", каза председателят на БСП-Кюстендил Росен Раденков.
 
Дарик- Кюстендил