Национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС излизат на протест  заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза.
 


В протестна нота до президента Румен Радев, Председателя на НС,Омбудсмана, социалния министър Бисер Петков ,областните управители и медиите ,организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено.

Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган, заяви  Васил Долапчиев от Съюза на слепите.
 


„Ние считаме, че предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания  в България, различни от действащите в ЕС.Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване на степента на увреждане е неправилно.


Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания, които са в причинно- следствена връзка за друг вид тежки увреждания.Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по- висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък.

Настояваме за изключително прецизно то медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия , която да извършва медицинската експертиза , оценката на функционалността и социалната оценка”, се казва в протестната нота.