Родителите на 59 процента са дали съгласие децата им да се върнат в училище
Родителите на 59 процента от учениците от I до IV клас в област Хасково са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. Това означава, че от общо 419 паралелки в областта, 246 ще учат присъствено, а останалите ще имат обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В тези 246 паралелки над 50 на сто от родителите са дали своето съгласие децата им да бъдат тествани. От общо 7729 ученици в начален етап в областта, родителите на 4045 са декларирали съгласие. Общо 30 са паралелките, в които има 100 процента разрешение от родителите за тестване на децата, се уточнява в съобщението. В 33 паралелки съгласието на родителите е от 90 до 96 процента.

Почти 48% от децата в Кюстендилско вече са на училище

В 6 общини има обаче и паралелки, в които никой от родителите не е дал съгласие учениците да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19, допълват от държавната управа.

Междувременно се преустановяват присъствените учебни занятия във всички училища в община Симеоновград, след като днес 14-дневната заболяемост там е преминала 500 на 100 000 население. Така общините изцяло на обучение от разстояние в електронна среда към настоящия момент в областта станаха 7. 
БТА