84 паралелки от общо 176 в Кюстендилска област, от първи до четвърти клас, започват училище. Това е 47,73 процента от общия брой и поставя региона на едно от средните места в страната, казаха от РУО.

Няма нито една положителна проба от тестваните тази сутрин деца на територията на областта. Тестването е много лесно, изключително бързо и отнема само 15 минути, доста по-малко от предвидените 30 минути, допълват от образователното управление. Тестовете могат да се направят и с шпатула, с която детето само да си вземе секрет под езика, което вече е било направено в някои от паралелките в началното училище в Кюстендил.

Отново в клас след първо тестване за COVID-19 на част от малките ученици (ВИДЕО)

Проблем се отчита при децата от ромски произход , чиито родители масово отказват тестването, казаха още от РУО.

Училището в с.Раждавица, община Кюстендил, започва присъствено обучение в понеделник, тогава ще започне работа и училището в Бобошево. В последното липсва екип, който да извършва тестването.

Тестването на учениците два пъти в седмицата е задължително условие за провеждането на присъствен учебен процес. Родителите имат избор - или са съгласни децата им да бъдат тествани и да учат присъствено, или децата остават вкъщи и учат от разстояние в електронна среда синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. 
БТА