С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград
71655

Your browser doesn’t support HTML5 audio

С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград
  • С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград

Мобилна автоматична станция  за контрол на качеството на атмосферния въздух пристигна днес в Димитровград. Станцията е собственост на изпълнителната агенция по околна среда и ще следи нивата на някои основни показатели за качеството на въздуха, като серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон в атмосферта, уточняват от общинската администрация.

Целта е да се направи паралелно измерване, като се съпоставят получените резултати с данните от стационарната автоматична измервателна станция "Раковски", разположена в близост до паркинга на т. нар. Бабин пазар, ПМГ „Иван Вазов" и зад жилищните блокове на бул. Благоев. Измерванията ще се правят 4 пъти по 13 денонощия в различните сезони. Причина за алтернативните замервания са съмненията, че заради мястото си стационарната станция не отчита реални показатели.

Първоначално мястото, определено за ситуиране на мобилната станция, бе междублоково пространство на ул. "Анри Барбюс" западно от бл. 1. По-късно стана ясно, че тя ще е разположена на т. нар. наказателен паркинг за репатрирани автомобили на ул. Вилхелм Пик. Още информация в приложения файл от главния еколог на Димитровград Пламен Митков и експерта от изпълнителната агенция „Околна среда" Герман Германов.