С мобилна станция следят въздуха в Димитровград
С мобилна станция следят въздуха в Димитровград / Darik News
С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград
71655
С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград
  • С мобилна станция следат качеството на въздуха в Димитровград

Мобилна автоматична станция  за контрол на качеството на атмосферния въздух пристигна днес в Димитровград. Станцията е собственост на изпълнителната агенция по околна среда и ще следи нивата на някои основни показатели за качеството на въздуха, като серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон в атмосферта, уточняват от общинската администрация.

Целта е да се направи паралелно измерване, като се съпоставят получените резултати с данните от стационарната автоматична измервателна станция "Раковски", разположена в близост до паркинга на т. нар. Бабин пазар, ПМГ „Иван Вазов" и зад жилищните блокове на бул. Благоев. Измерванията ще се правят 4 пъти по 13 денонощия в различните сезони. Причина за алтернативните замервания са съмненията, че заради мястото си стационарната станция не отчита реални показатели.

С мобилна станция следят въздуха в Димитровград
netinfo

Първоначално мястото, определено за ситуиране на мобилната станция, бе междублоково пространство на ул. "Анри Барбюс" западно от бл. 1. По-късно стана ясно, че тя ще е разположена на т. нар. наказателен паркинг за репатрирани автомобили на ул. Вилхелм Пик. Още информация в приложения файл от главния еколог на Димитровград Пламен Митков и експерта от изпълнителната агенция „Околна среда" Герман Германов.