С 3 246 963 лв. Харманли намалява биоразградимите отпадъци
101643

Your browser doesn’t support HTML5 audio

С 3 246 963 лв. Харманли намалява биоразградимите отпадъци
  • С 3 246 963 лв. Харманли намалява биоразградимите отпадъци
Първо публично събитие по договора за безвъзмездна финансова помощ за „Изграждане на общинско съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци на община Харманли“ се проведе днес. Проектът  се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на инвестицията е  3 246 963,78 лева, като основните средства се предоставят безвъзмездно от Европейския фонд.

Пресконференцията бе открита от кмета на община Харманли Мария Киркова. Ръководителят на проекта Даниела Борисова представи целите и дейностите, както и постигнатите до момента резултати. Към днешна дата са проведени обществени поръчки и са сключени договорите за основните дейности по проекта и надзора. Предстои да започне изграждането на планираното съоръжение за компостиране, както и закупуване на необходимата техника за осъществяване на цялостния процес по събиране и рециклиране на зелените и биоразградими отпадъци на територията на община Харманли.

В резултат на реализирания проект се очаква да се намалят количествата на депонираните биоразградими отпадъци, които да се превърнат в полезен ресурс. Ще бъде предоставена нов вид услуга на гражданите от всички населени места на територията на общината, като по този начин ще се обърне внимание на екологичния отпечатък и ползите от рециклиране. Предвижда се разкриването и на нови работни места, стана ясно днес.