Ромската Нова година Банго Васил посрещат по традиция с баклава, баница и печено пиле в голямото хасковско село Узунджово. Да посрещнат многочленното си домакинство се подготвиха Катерина и Александър, които имат 7 деца и 20 внуци.

П

разникът е семеен и задължително се посреща с  птиче месо. При всички ромски групи вечерята  на 13 срещу 14 януари е  изпълнена с богата символика, а на трапезата се слагат още сърми, питка с късмети, вино и ракия. Тя се прекадява и  благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка и къщите остават  заключени до полунощ, за да не избяга късметът, разказва Пенка Стайкова.

Едва след настъпването на Новата година днес ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин да е добър човек, за да им да носи късмет. Започва и сурвакането, като се вярва, че от благословията на сурвакарите зависят щастието и късметът. В 16.30 ч. днес типичната за празника обредност ще представят с песни, стихчета и символично сурвакане в димитровградското ОДЗ „Лилия" в кв. Изгрев", където са поканени родителите на децата и гости от общината, информират от администрацията й.