Ромите днес посрещат гости и сурвакат за Банго Васил
Ромите днес посрещат гости и сурвакат за Банго Васил / DarikNews

Ромската Нова година Банго Васил посрещат по традиция с баклава, баница и печено пиле в голямото хасковско село Узунджово. Да посрещнат многочленното си домакинство се подготвиха Катерина и Александър, които имат 7 деца и 20 внуци.

П

Ромите днес посрещат гости и сурвакат за Банго Васил
netinfo
разникът е семеен и задължително се посреща с  птиче месо. При всички ромски групи вечерята  на 13 срещу 14 януари е  изпълнена с богата символика, а на трапезата се слагат още сърми, питка с късмети, вино и ракия. Тя се прекадява и  благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка и къщите остават  заключени до полунощ, за да не избяга късметът, разказва Пенка Стайкова.

Ромите днес посрещат гости и сурвакат за Банго Васил
netinfo

Едва след настъпването на Новата година днес ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин да е добър човек, за да им да носи късмет. Започва и сурвакането, като се вярва, че от благословията на сурвакарите зависят щастието и късметът. В 16.30 ч. днес типичната за празника обредност ще представят с песни, стихчета и символично сурвакане в димитровградското ОДЗ „Лилия" в кв. Изгрев", където са поканени родителите на децата и гости от общината, информират от администрацията й.