Повече социални придобивки подписа в КТД кметът на Димитровград
99952

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Повече социални придобивки подписа в КТД кметът на Димитровград
  • Повече социални придобивки подписа в КТД кметът на Димитровград
По-големи социални придобивки за заетите в сферата на образованието и социалните услуги в Димитровград включва подписаният днес от кмета Иво Димов с местните структури на синдикатите общински Колективен трудов договор.

КТД със синдикатите подписва димитровградският кмет

140 000 лв. са разходите за общинския бюджет за ваучерите за храна по 2 лв. на работен ден, които те ще получават и през 2019 г. Между 30 и 40 000 лв. костват транспортните им разходи, които общината поема.

С 5 лв. повече от договореното в националния КТД ще получават за квалификационна степен учителите. С 30 стотинки повече ще е заплащането за лекторски час. Работилите над 10 години при един работодател медицински сестри и завеждащ здравни кабинети в детските заведения при пенсиониране ще получават 7 брутни трудови възнаграждения.

Заетите в социалните услуги също запазват ваучерите за храна и двете допълнителни плащания- за деня на социалния и здравния работник и за Коледа, съобщи кметът Иво Димов. 

Следващата година предстои увеличение и на заплатите, но в момента се работи по финансовата рамка и не мога да конкретизирам с проценти, посочи той.

От синдикатите днес коментираха, че са постигнали всичко, за което са настоявали по време на преговорите. Кметът Иво Димов подчерта, че новият КТД надгражда постигнатото в предишни години, като се запазват всички добри практики.

Общинският КТД за сферата на образованието подписаха от Съюза на работодателите в системата на предучилищното и училищното образование в България - секция Димитровград, Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Регионален синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда "Подкрепа"- Димитровград.


За сферата на социалните дейности кметът на общината Иво Димов подписа КТД с координатора на Областния и Общински съвет на КНСБ Веселин Тодоров.

Чуйте повече от срещата в приложения звуков файл.