Димитровградският пазар работи под охрана. Търговци излязоха на спонтанен протест
91257

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Димитровградският пазар работи под охрана. Търговци излязоха на спонтанен протест
  • Димитровградският пазар работи под охрана. Търговци излязоха на спонтанен протест

Неделният пазар в Димитровград работи днес, като голямата част от търговците са отворили въпреки проверките, които продължават трети ден. В ранните часове на деня част от тях са направили спонтанен протест в района пред бившата Консервна фабрика на ул. Ивайло. Те заявили, че не са против проверките, а срещу начина, по който се правят- с жандармерия и полиция, като се оплакали и от грубо отношение на проверяващите. Във вчерашния ден те си позволили да ровят в чантите на купувачи и да изискват и от тях касови бележки, което според заетите на тържището е недопустимо поведение. Нито ние, нито клиентите ни сме престъпници и като ще ни проверяват, нека да е цивилизовано, мотивират се те.

За спонтанния протест днес ръководството на тържището не бе уведомено. Не бяха разбрали и голяма част от търговците. Пред протестиращите проверяващите обяснили, че акцията ще продължи, а колко време- зависи от самите търговци и съдействието, което оказват на екипите. Сред исканията било и да бъде премахната полицейската охрана, която е на всички входове и изходи от неделния пазар.

Според заетите там полицейските коли плашат клиентите им и пречат на работата. От екипите на проверяващите обаче не са склонни да се съобразят и коментират, че това положение ще се запази, тъй като в противен случай от павилионите може да бъде изнесена стока.

В акцията на димитровградския пазар участват данъчните, ГДБОП, Икономическа и охранителна полиция. Тя стартира около 2 ч. през нощта в петък.  Операцията се ръководи от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП със задача да се проследи движението на т.нар. турско и китайско карго, както и спазването на данъчното и осигурително законодателство, информираха по-късно от НАП. В петък и събота тържището остана затворено и само единици отвориха търговските си обекти.



При извършените в ранните часове в петък 40 проверки най-сериозните констатирани нарушения са: липсата на фискални устройства в 4 от обектите, неиздаване на касови бележки в два случая и несъответствие на касовата наличност с фискалния отчет в един търговски обект. Установени са и стоки от защитени търговски марки, като в един от случаите е образувано досъдебно производство, съобщиха от НАП.

Денонощният мониторинг на движението на стоки към и от пазара в Димитровград и проверките ще продължат дни или седмици, в зависимост от поведението на търговците и доколко съдействат, посочиха от НАП.

Акцията е продължение на започналите по-рано през годината наблюдения и проверки на вносителите на стоки от Китай и Турция. По данни на НАП само за 2 месеца след началото на контролните мерки основните фирми, занимаващи се с внос на стоки от Китай и Турция, са увеличили платения от тях данък върху добавената стойност с близо 600 000 лв.

 

Днес на димитровградския пазар обаче, останаха празни зоните, където се разполагат т. нар. куфарни търговци, които предлагат стоки от Китай и Турция.

Мненията на търговци чуйте в приложения звуков файл.