За 18 пореден път се проведе Възпоменателния туристически поход „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов“. Един поход утвърдил се като празник на българския дух, като урок по родолюбие и патриотизъм, преминаващ през Предбалкана и Балкана. Тази година беше посветен на 140 години от Освобождението на България от турско робство, 175 години от рождението на Цанко Дюстабанов, 142 години от Априлското въстание и 82 години от освещаване паметника на четата в местността Ранни бунар, мястото на последното сражение.

Монахини и историци са запазили черепа на войводата Цанко Дюстабанов

По традиция участниците в похода бяха посрещнати  от хората на  читалищата  в квартал Лютаците, село Трънито, село Гъбене и от кметовете и кметските наместници на кметствата Зелено дърво, Трънито, Дебел Дял и Гъбене.

 „Габровското участие в Априлското въстание“

Два дни беше пропътувал с българските железници най-възрастният участник - 86 годишният  Никола Христов Ковачев от Туристическо дружество „Кабак“ град Петрич.  Доайенът  в българското туристическо дело,не се отказал въпреки перипетиите с превоза – мотивът му бил: “Ако тези, за които правим този възпоменателен поход се бяха отказали?!?!.От тях героизмът – от нас почит.“ 

Дневникът на един кмет разкрива кой е предал Цанко Дюстабанов на турските власти

Участниците бяха от Габрово, София, Нови Искър, Русе и туристическо дружество „Еделвайс“-Пловдив. Най-малкият участник в похода беше Преслав Филипов от село Чомаковци, община Червен бряг.