Съвети за балансирано хранене разпространиха от РЗИ-Габрово. Те са във връзка с отбелязването на 8 ноември – европейски ден за здравословно готвене и хранене.
Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо(без кожа) или бобови храни.
Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на храната замествайте животинските мазнини с растителни, ограничете приема на пържени храни и хранителни продукти с високо съдържание на транс-мазнини.
Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи подсладители.
Намалете консумацията на сол и солени храни.
Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
Приемайте ежедневно достатъчно вода .
Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност.
При готвене на храната избирайте здравословни кулинарни технологии на приготвяне- варене, печене, задушаване и варене на пара.