12 препоръки за здравословен начин на живот публикува Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово в Световния ден на прехраната.
Експертите от институцията припомнят, че той се чества от 1945 г, когато е създадена Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Нейната мисия е да работи за преодоляване на глада и недохранването на човечеството в Световен мащаб. България се включва в отбелязването на Деня през 2006 г.
Отбелязваме Международния ден на прехраната (ВИДЕО)
Глобалният глад продължава да нараства, показва нов доклад на ООН. Броят на гладните хора в световен мащаб през изминалата година е 821 милиона или по един на всеки девет души. Над 150 милиона деца живеят в риск от недохранване.
Друг сериозен проблем е нездравословното хранене. По този повод експертите обобщиха 12 препоръки, които трябва да спазваме, за да сме здрави:
Да консумираме разнообразна и пълноценна храна в приятна атмосфера и без да бързаме.
Да хапваме ежедневно пълнозърнести продукти.
Във всекидневното ни меню трябва да са включени над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
Да наблягаме на млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини и сол, като всеки ден трябва да хапваме по 50 грама сирене и да пием чаша прясно или кисело мляко.
Да консумираме повече риба, птиче месо и бобови храни.
Да ограничим общо приема на мазнини, особено на животинските.
Да избягваме, до колкото е възможно, приема на захар, сладкиши и газирани напитки.
Да намалим консумацията на сол и солени храни.
Ако приемаме алкохолни напитки, да ги пием в ограничени количества.
Да поддържаме здравословно тегло и да сме физически активни всеки ден.
Да приемаме ежедневно достатъчно вода (около 1,5-2 литра).
Да приготвяме и съхраняваме храната по начин осигуряващ нейната безопасност.
Експертите от институцията припомнят, че той се чества от 1945 г, когато е създадена Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Нейната мисия е да работи за преодоляване на глада и недохранването на човечеството в Световен мащаб. България се включва в отбелязването на Деня през 2006 г.
Отбелязваме Международния ден на прехраната (ВИДЕО)
Глобалният глад продължава да нараства, показва нов доклад на ООН. Броят на гладните хора в световен мащаб през изминалата година е 821 милиона или по един на всеки девет души. Над 150 милиона деца живеят в риск от недохранване.
Друг сериозен проблем е нездравословното хранене. По този повод експертите обобщиха 12 препоръки, които трябва да спазваме, за да сме здрави:
Да консумираме разнообразна и пълноценна храна в приятна атмосфера и без да бързаме.
Да хапваме ежедневно пълнозърнести продукти.
Във всекидневното ни меню трябва да са включени над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
Да наблягаме на млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини и сол, като всеки ден трябва да хапваме по 50 грама сирене и да пием чаша прясно или кисело мляко.
Да консумираме повече риба, птиче месо и бобови храни.
Да ограничим общо приема на мазнини, особено на животинските.
Да избягваме, до колкото е възможно, приема на захар, сладкиши и газирани напитки.
Да намалим консумацията на сол и солени храни.
Ако приемаме алкохолни напитки, да ги пием в ограничени количества.
Да поддържаме здравословно тегло и да сме физически активни всеки ден.
Да приемаме ежедневно достатъчно вода (около 1,5-2 литра).
Да приготвяме и съхраняваме храната по начин осигуряващ нейната безопасност.