Повече от 1500 зрители прекараха незабравими 120 минути с юбилейния концерт на националния балет на Грузия „Сухишвили” в зала „Орловец“. Жива музика, невероятно танцьорско майсторство, хладнокръвни битки, удивителна грация.

Вестник "100 вести" предлага на читателите си фоторепортаж от концерта на националния балет на Грузия „Сухишвили”.

Това, което ни показаха „летящите грузинци“, наистина не може да се опише с думи. Човек трябва да го види с очите си и да му се наслади. Юбилейните концерти на „Сухишвили” започнаха от юни в столицата на Грузия – Тбилиси, а от октомври е поредното световно шествие на „Летящите грузинци” през по-голямата част на Европа, Азия и Америка.

Главен хореограф на юбилейните спектакли е творческият гений Илико Сухишвили – младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сухишвили (внучка на основателите Нино Рамишвили и Илико Сухишвили). Създаден през 1945 година в състав от 35 човека под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален балет на Грузия „Сухишвили“ за 70 години изнася над 10 000 концерта на петте континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.



Най-добрият ансамбъл в света (според „Вашингтон пост“) поставя рекорд в „Ла скала“ - публиката извиква танцьо- рите на бис 14 пъти. През 1988 година танцовата програма на формацията е обявена за най-доброто шоу на „Бродуей“.

„Сухишвили” получават покани за концерти в най-големите и престижни зали и театри в целия свят, като само част от тях са: „Болшой театър“, Театър „Ла скала“, „Роял Албърт Хол”, Театър „Зарзуела”, Концертна зала „Плеър”, „Кенеди център”, „Метрополитън опера“, „Медисън Скуеър Гардън“ и др.

Най-големите медии по света не пропускат да отбележат гастролите на великите „Сухишвили”, като възторгът им от видяното е толкова голям, че трудно се описва с думи. „По целия свят не може да се намери по-добър танцов ансамбъл" - „Вашингтон пост“, „Грузинският балет - това не е танц, това е полет. Буря на сцената!“ – „Дейли Мирър“, „Сухишвили“ - няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света“ – „Ню Йорк Таймс“. Сред най-големите почитатели на „Сухишвили“ са Сталин, Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Автор: Светозар ГАТЕВ, „Общински спортни имоти“ - Габрово