„С уважение се обръщам към хората, ангажирани със съхранението на българската гора. Мисия, която трябва да ни обединява, така както „Седмица на гората” прави съпричастни хора от различни възрасти и професии. Само преди няколко дни дадохме старт на националната инициатива „Лесовъд за един ден“ – една уникална възможност за учениците да научат повече за вашата професия.

Прекрасно е, че всички онези деца, които се включиха в този ден говореха с любов за гората, наричаха я: красива, гостоприемна, пъстра, съкровище, здраве, наричаха я просто майка. Няма нищо по-хубаво от това, че децата ясно си дава сметка какво богатство имаме всички ние. Но ние сме тези, които трябва да ги учим, че са необходими ежедневни грижи в името на българската гора, защото грижата за нея е инвестиция за бъдещето“, с тези думи областният управител Невена Петкова се обърна към лесовъди, горски работници и служители в горските и ловни стопанства по време на церемонията по официално откриване на „Седмицата на гората – 2018“ в Габрово. 

150 деца станаха лесовъди за един ден


Мероприятието се организира от Северноцентрално държавно предприятие по покана на областния управител и със съдействието на Община Габрово. И през тази година беше спазена традицията и се връчиха наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2017 година.

Началото на Седмицата беше поставено със символично залесяване в парка пред Община Габрово, където министри, депутати, кмет и областен управител засадиха три сребристи смърча и два явора. В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с участието на желаещи граждани.