Тодор Гикински обеща да реши проблема с водоснабдяването по високите етажи
Интервю с Тодор Гикински
94802

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Интервю с Тодор Гикински
  • Интервю с Тодор Гикински
Инж. Тодор Гикински е роден в град Сандански. Управлявал е 14 години общинското водно дружество УВЕКС ЕООД – Сандански, като по думите му го е заварил в окаяно състояние и постепенно го е възродил. Преди това е работил в „Напоителни системи”. Трудовият му  стаж основно е свързан с управление на водите. През април т.г. е освободен от УВЕКС, според него – по политически причини. От 22 август т.г. е изпълнителен директор на ВиК-Добрич АД.

Срещу Тодор Гикински в съда в Благоевград е заведено дело за изграден незаконен водопровод в село Кръстилци и довеждане на вода с лоши питейни качества. В края на месец май на първа инстанция Гикински е оправдан. Решението на съда се обжалва. Според благоевградски медии Общинският съвет в Сандански е уволнил Гикински именно заради това дело и заради наложени на дружеството актове, които общината е трябвало да плаща.

„Тази история беше напълно скалъпена”, заяви в интервю за Дарик радио Гикински. Той обясни, че е бил направен проект за водоснабдяване на селото, общината е закупила материалите за този водопровод и УВЕКС като общинско дружество се наело да водоснабди Кръстилци. Не били издадени обаче разрешителните за строежа от общинската администрация и водопроводът е обявен за незаконен. „Направихме водопровода. По проектна документация водоснабдяването на това село беше пресметнато за 1,7 млн.лева. А ние го направихме за няма 100 хил.лева, като абсолютно сме спазили проекта”, допълни Тодор Гикински.

Избраха Тодор Гикински за шеф на добричкото ВиК

Той подчерта пред Дарик, че не е дошъл в Добрич заради многомилионния проект за воден цикъл, каквито предположения се появиха в общественото пространство. „ВиК няма нищо общо с водния цикъл, ние сме само партньор. Това, което ще бъде направено, ще бъде предоставено за експлоатация от ВиК. Иначе връзката „ВиК – воден цикъл” аз никъде не я намирам. Който я намери и я докаже, нека продължава с твърденията, че заради това съм дошъл”, заяви водният шеф.


Той допълни, че е бил помолен да поеме поста от регионалния министър Николай Нанков. „Не съм дошъл тук, защото няма какво да работя и няма къде да ида. Искането на г-н министъра беше да дойда и аз не можах да откажа. Искам да направим добри неща тук и то в най-скоро време”, коментира Гикински.

Той сподели, че идвайки в Добрич е видял, че хората от персонала на ВиК са обезверени, може би заради честата смяна на шефовете. Гикински съобщи, че новата структура на ВиК-Добрич ще бъде одобрена на заседание на борда на директорите на ВиК на 9 октомври.

Сменят отново шефа на ВиК

„В дружеството работят много пенсионери на трудови договори и това не може да продължава така. Има млади хора, които искат да работят и да се развиват. Пенсионерите трябва да си гледат старините. Ние обаче няма да гоним никого. Уволнени няма да има, ще има оптимизация и пренасочване на отговорности”, заяви директорът на ВиК.

По повод честата липса на вода на високите етажи Гикински увери и обеща, че поетапно проблемите ще бъдат решавани. В квартал „Дружба” например това ще се случи до 15 дни.

Той съобщи още, че до края на седмицата в помпена станция „Приморци” ще заработят четири помпи - две чисто нови и двете отремонтирани стари, така че водоснабдяването на града ще бъде осигурено. ПС”Приморци” аварира миналата седмица и остави части от Добрич с дни без вода.

„Съоръжението беше под вода. Даже ми подметнаха да се обяви бедствено положение. Намериха се обаче хора в това ВиК, истински професионалисти, и с моя помощ за 24 часа беше пусната една от машините. Това, което направиха тези хора, заслужава адмирации. Във ВиК-Добрич има наистина много добри кадри. Успяхме да спасим Добрич от цялостно безводие. Сега ПС Приморци ще работи на пълна мощност. Но по принцип помпените станции, които захранват града, не са направени добре и не са в добро състояние", посочи водният шеф.
 
Що се отнася до цената на водата, Гикински заяви, че никога високата цена не води до по-големи приходи за дружеството. „Цената трябва да е балансирана. Тук всички са се надпреварвали да качват цената. Ние не искаме тя да се увеличава повече. Цената е висока и аз съм против всякакво покачване. Така се обременяват хората с малки доходи и те са съгласни да правят всичко друго, но да не плащат", заяви Гикински.

Чуйте интервюто с Тодор Гикински в прикачения файл – ще научите още за приоритетите му, за зонирането и водния цикъл, за 30-милионния дълг на ВиК-Добрич и др.

Инж. Гикински бе поканен и обеща да гостува отново в студиото на Дарик, тъй като има още много въпроси, които се нуждаят от отговор.