Бизнесът в Турция е готов да засили инвестициите си у нас: Крупни предприемачи в областта на жилищното строителство, търговията с бижута, производство на хлебни изделия и облекла от Къркларели пристигнаха днес в Бургас по покана на Тъгровско индустриалната камара, която заедно с местната власт подаде ръка, за да се обсъдят възможностите за допълнителни инвестиции и нови хоризонти.

”Със спада в котировките на лирата, Турция преминава през икономическа криза. В България може да се направи нещо повече в търговията”- С тези думи се обърна към ръководството на Търговско-промишлената палата Сонер Ълък, председател на Търговско промишлената палата в Къркларели минути преди, заедно с председателя на Индустриалната камара в Бургас кап. Жорж Дерелиев, да подпишат ново споразумение за сътрудничество между двете съсловни организации.

На срещата присъстваха и зам.- областният управител Владимир Крумов, който декларира и готовността на държавата да подкрепи съвместни проекти и зам.- кметът на Бургас Красимир Стойчев, по чиято инициатива бизнесделегацията ще се запознае обстойно с перспективите на Индустриалния и логистичен парк в града.

„Целта ни е да оживим нашето сътрудничество с Къркарели. И сме на прав път. Новите икономически условия, изискват и ново споразумение между двете организации към днешна дата. Идеята ни е да се увеличат съвместните инициативи, за да се реализират и успешни проекти, включително и с европейски средства. Споразумените е отворено, винаги може да се допълва и освежава с нови идеи”, заяви изпълнителният директор на Търговско индустриалната камара Витка Вълчева. 

„Нямаме съмнение, че Търговската палата на Къркларели ще даде своя дан за съвместното сътрудничество”, заяви Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Еньонтепе. Дипломатът бе специален гост на форума.

Представителите на турската делегация се обърнаха и към българските бизнесмени. „Искам да поканя в предприемачите в България в Къркларели, за да видим какво можем да направим- в сътрудничество и без бюрократически спънки, каквито гаранции Турция може да даде”, заяви Сонер Ълък .