Кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев и Ротари клуб дариха на Неонатологичното отделение на МБАЛ „Рокфелер” транспортен кувьоз на стойност 26 000 лв. От община Петрич са отпуснати и средства в размер на 42 000 лв. за основен ремонт на родилното отделение, съобщават от пресцентъра на Кметска администрация.

Инж.Вельо Илиев заяви, че всички усилия на община Петрич са насочени към модернизация и запазване на болницата. С най-новата придобивка лекарите ще имат възможност да ощастливяват повече семейства, чиито деца се раждат недоносени. Д-р Олег Яков – управител на МБАЛ „Рокфелер”, и целият екип на родилното отделение искрено благодариха за направеното дарение.

Кувьозът е иновация от последно поколение и е предназначен за лечение на високо рискови новородени, както при оказване на спешна медицинска помощ, така и в болнична среда.

Дареният кувьоз ще осигурява на рисково новородените бебета контролирана среда, поддържаща не само необходимата топлина, но и насочваща метаболичната им енергия към растеж.



Модерната техника намалява нуждата от местене на бебето за извършване на различни процедури, като една от тях е измерване на теглото чрез вграден кантар, без да се обезпокоява новороденото или без стрес и изваждане от топла среда.

Кувьозът има възможност за светлинен и звуков мониторинг, система за осигуряване на уникална топлинна среда и най-добрата възможна грижа за новородените.