Двайсетина души се събраха тази сутрин пред сградата на Община Гърмен за протест, обявен от местното сдружение „Бъдеще за община Гърмен". Няколко майки имаше сред тях. Основната им тревога е здравето на децата, които посещават местното училище. В края на миналия месец сред жителите на близкото ромско гето бяха регистрирани 12 случая на хепатит заради лошите условия на живот.

От две години жителите на Гърмен протестират и настояват незаконно построените там къщи да бъдат съборени. Те и част от общинските съветници са против създаването на застроителен план и узаконяване на имотите, каквито са намеренията на общината и кмета Минка Капитанова.

Децата днес бяха на училище, защото местните хора смятат, че те не бива да бъдат използвани в протестите, но тези от тях, които бяха тази сутрин на площада твърдяха, че малките роми от гетото отиват сутрин в училище, само за да получат безплатната закуска.

"Нека не се крием зад лични удобства, от страх или дребни оправдания, защото търпението към безотговорни, арогантни и лъжливи лица, докопали се до власт, ще лиши всички и от това което ни е останало! Призоваваме всички отговорни институции - кмет, общински съвет, областна управа, РЗИ, училищни ръководства да излязат пред хората и дадат обяснение. Докога ще се толерира незаконното гето, където в изключително примитивни условия се създават условия за развитие и разпространение на болести, заплашващи здравето на останалите жители. Стига оправдания с толератност, дискриминация и други подобни! Стига липса на държава и адекватни местни управи", обявиха организаторите на протеста.