Хиляди уелски националисти участваха днес в "поход за независимост" в град Карнарвън и заявиха, че Великобритания "върви към катастрофален Брекзит без сделка" при управлението на новия министър-председател Борис Джонсън, предаде ДПА.

"Какъв ден! Невероятните 8000 граждани излязоха на поход в Карнарвън, за да покажат подкрепа за независимост на Уелс и по-добро бъдеще за всички наши граждани", заяви в Туитър главният организатор на проявата - уелската националистическа партия "Плайд Камри".

Брекзит е огромна икономическа възможност, твърди Борис Джонсън

"Бъдещето е възможно, но трябва да работим за това", каза партията.

Много от участниците в шествието скандираха лозунги в подкрепа на независимостта, носеха знамена и плакати и пееха патриотични уелски песни.

Депутатката от "Плайд Камри" в британския парламент Лиз Савил Робъртс заяви, че при управлението на Джонсън Великобритания "върви към катастрофален Брекзит без сделка, който ще съсипе нашите общини, промишленост и начин на живот - може би безвъзвратно".


Джонсън и Тръмп обсъдиха споразумение за свободна търговия след Брекзит


Според нея движението за независимост на Уелс е "сила, която да отхвърли регресивната, тесногръда и назадничава политика на тази умираща британска държава".

Първите министри на Шотландия и Уелс - Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд - предупредиха по-рано тази седмица Джонсън, че излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка би имало "катастрофално въздействие" върху двата британски района, и призоваха за втори референдум за Брекзит.
 



Стърджън предупреждава, че си поставя за цел да бъде свикан референдум за независимост на Шотландия до две години, ако Великобритания напусне ЕС.
БТА