Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече Иран "корумпирана диктатура", ограбваща иранския народ, за да плаща за агресия в чужбина. Той заяви това в речта си на Общото събрание на ООН и по този начин я използва, за да отправи твърдо послание към Техеран, предаде Ройтерс.

"Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение", каза Тръмп на ежегодното събрание. "Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните", добави той.

Смях и оживление в залата, докато Тръмп се хвали с постижения пред ООН

Тръмп направи сравнение между отношенията на САЩ с Иран и подобрилите се, по думите му, отношения със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той похвали държавния ръководител на КНДР за това, че е спрял ядрените опити и ракетните изпитания и е върнал част от тленните останки на загинали американски военнослужещи през Корейската война.
 


Тръмп поиска от страните по света да се присъединят към САЩ в изолирането на Иран, предаде АП. Той добави, че е предприел кампания на "икономически натиск", за да лиши Иран от парите, които са му нужни, за да осъществява "кървавия си дневен ред" на хаос и кръвопролитие в Сирия и Йемен.


Още акценти от речта на Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН

Той отбеляза оттеглянето на САЩ тази година от споразумението за иранската ядрена програма между Техеран и световните сили и връщането на американските икономически санкции.
 

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен

Тръмп заяви, че на режим, който скандира "смърт за Америка" и заплашва Израел с унищожение, не трябва да се позволява да се сдобива със средства за изстрелване на ядрена бойна глава.

Пред репортери преди речта на Общото събрание Тръмп каза, че няма да се срещне с иранците, докато не променят подхода си, допълва Ройтерс.
БТА