Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян. Но съвместното изявление, подписано в края на историческата им среща в Сингапур, продължила пет часа, не даде много подробности как всяка от тези цели ще бъде постигната.

Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

Начало на историческата среща

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна с 13-секундно ръкостискане малко след 9 часа местно време. Тръмп стана първият действащ американски президент, който се изправя лице в лице със севернокорейски лидер.
Историческата среща е пробив, очакван в продължение на 70 години, но немислим само допреди няколко месеца, когато двамата лидери разменяха обиди и накараха целия свят да се страхува от ядрена война. Неотдавна Тръмп нарече Ким “малък човек ракета” и заплаши с “огън и ярост” режима. В Северна Корея пък прякорът на Тръмп е „лудо куче“.

Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение

Преговори в Сингапур стартираха със среща между двамата лидери, на която присъстваха само преводачите, последвана от разговори в разширен състав и работен обяд.

След продължилите пет часа разговори американският президент и севернокорейският лидер подписаха документ, който американският президент нарече "доста всеобхватен".


Какво подписаха Доналд Тръмп и Ким Чен-ун?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подписаха съвместен документ, в който поемат ангажимент да работят "за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции. В замяна на денуклеаризацията Съединените щати обещават да предоставят гаранции за сигурността на Северна Корея, се казва в текста, цитиран от Франс прес.

Вижте още снимки от историческата среща

Двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните, съобщи Асошиейтед прес.

Никъде в документа обаче не се говори за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.
Како каза американският президент Доналд Тръмп след срещата

Доналд Тръмп заяви на пресконференция след историческата си среща с Ким в Сингапур, че двамата са готови да напишат нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея. Тръмп заяви, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо". Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

По думите на Тръмп Ким е казал, че много скоро ще бъде унищожен севернокорейски полигон за ракетни изпитания. Президентът на САЩ Доналд Тръмп добави, че ще сложи край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация. Той подчерта, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поел "непоколебим ангажимент" за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, но санкциите срещу Пхенян ще останат в сила, предаде Ройтерс.

Американският президент разкри още, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом. От своя страна той добави, че е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът". По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това.

Менюто на обяда на Тръмп и Ким: Оизеон, дегу джорим, огретен и още…

Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян. Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким. Тръмп най-сетне разкри, че е разговарял лично със севернокорейския лидер преди срещата им в Сингапур, без да навлиза в подробности.
Реакциите на експертите

"Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация", каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред.

Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай.

Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. "Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ", каза той.

Срещата на високо равнище завърши с щедри обещания от Тръмп да търси решение на един "много опасен проблем", а Ким предрече, че "светът ще стане свидетел на големи промени".

БТА